La digitalització judicial hauria de ser una prioritat en l’evolució dels sistemes judicials d’avui dia. La seva implementació en els nostres Tribunals ha passat per diferents fases des de l’estat d’alarma decretat l’any 2020 i els processos han millorat en eficiència, accessibilitat i transparència.
Evolució de la digitalització judicial.
Durant la vigència de l’estat d’alarma, es va paralitzar tots els terminis processals, però els actes urgents, es van realitzar, preferentment, per mitjans telemàtics, i de forma accelerada es van implementar els mitjans tècnics necessaris a la majoria de Jutjats, Tribunals i Fiscalies i als despatxos d’advocats. Fins uns mesos després de l’aixecament de la suspensió, els actes de judici, compareixences, declaracions i vistes i, en general, tots els actes processals, es van fer via telemàtica.
Un cop superada la crisi sanitària, i aixecades les restriccions, la digitalització judicial ha anat guanyant força. Tot i així, tot i que les eines digitals han implicat una sèrie de canvis en la justícia, molts actes han tornat a ser presencials.
Implementació de vistes telemàtiques.
Els judicis de forma presencial, un cop aixecades les restriccions, han tornat a la seva forma presencial habitual, per tal de tornar a dotar d’un element clau als jutges, la inmediatesa, el cara a cara, amb les persones que han de declarar en un judici, per tal de donar un valor o altre als seus interrogatoris en funció de la seva apreciació personal, ja que forma part de la independència judicial i del seu judici de valor per dictar resolucions. Tot i així, les participacions de testimonis i pèrits en vistes de forma telemàtica han anat guanyant peticions i s’han tornat una opció habitual avui dia per tal d’optimitzar el temps que encara es perd en les esperes als Tribunals abans d’iniciar certs tràmits judicials. També la participació telemàtica dels advocats permet que puguin defensar els drets dels clients en més d’un judici el mateix dia si es fa de forma telemàtica, quan s’han de celebrar en diferent partit judicial, que de forma personal seria impossible d’arribar.
Digitalització en els expedients judicials.
Aquí sí hem avançat i molt, ja que el procés de digitalitzar els expedients judicials s’ha consolidat. La consulta i obtenció de còpies dels expedients durant interminables jornades als jutjats de les poblacions on un advocat porta els temes dels seus clients, ja no és necessària. Tots els expedients judicials son gestionats de manera electrònica, pel que s´han eliminat les manipulacions física de documents, la consulta és mitjançant claus personals i la presentació d‘escrits i documents és sempre electrònica. Per tant les plataformes digitals per a la tramitació de casos permet accedir als expedients i rebre notificacions judicials de manera més ràpida i còmoda.
Els Beneficis de la Digitalització Judicial.
La digitalització judicial ha d’aconseguir millorar l’eficiència dels processos judicials, i aportar avantatges clau per transformar l’’Administració de Justícia.
Reducció de terminis i agilització dels processos.
La digitalització judicial ha permès accelerar els temps de resposta, la qual cosa hauria d’ajudat a reduir el col·lapse judicial existent per la sobrecàrrega d’expedients.
Estalvi de costos.
La gestió electrònica dels procediments judicials redueix els costos operatius associats als desplaçaments i la necessitat d’intervencions presencials. Això suposa un estalvi directe per a les parts i els seus advocats.
Major transparència i seguretat.
Els sistemes digitals permeten una major traçabilitat i seguretat dels actes judicials. Cada pas del procés es registra automàticament, evitant errors humans i millorant la integritat del procés judicial. A més, la seguretat dels sistemes digitals permet protegir dades confidencials i evitar filtracions.
Accés a la justícia.
La presentació de demandes i escrits, la recepció de notificacions i la consulta dels expedients judicials de manera remota millora l’accessibilitat a la justícia, des de qualsevol lloc, facilita el teletreball, la conciliació familiar i les urgències a presentar tot i en cas de malaltia, sense necessitat de desplaçar-se als tribunals.
Pla de Justícia 2030
El Pla de Justícia 2030 és un pla de treball constituït per l’Administració de Justícia, per millorar-la i fer-la més accessible a la ciutadania.
Accessibilitat
L’objectiu està orientat a apropar la justícia als ciutadans espanyols, oferint un accés universal a aquesta, amb un llenguatge accessible per a tothom, i a més a més, es compromet a oferir una educació legal bàsica pels espanyols.
Aquest objectiu, no només es dirigeix als ciutadans sinó que també s’ofereixen millores per als professionals de la justícia, oferint accés i desenvolupament professional, formació, igualtat i conciliació familiar.
Les noves realitats en les quals ens trobem dia a dia, tindran un lloc a aquest nou pla, ja que els grups vulnerables hi tindran fàcil accés, així com se’ls protegirà més davant d’una denúncia.
Eficiència
Un altre dels pilars fonamentals en aquest pla de reforma, és que l’eficiència es mesuri en reducció d’esperes i augment de la satisfacció ciutadana. Amb aquest objectiu, es persegueix l’eficiència organitzativa, processal i digital; mitjançant noves lleis i oficines que s’apropin als interessos del poble. Aquest objectiu també busca descentralitzar la feina i oferir més llocs de treball telemàtics.
Sostenibilitat
La transició ecològica i la cura del medi ambient, és cosa de tots, i és per això que s’imposaran nous mètodes de registre civil i atenció a la ciutadania, implementant notificacions i tràmits electrònics que garanteixin un sistema de qualitat tant digital com ecològic.
Des d’ADVALOREM, t’oferim la possibilitat de celebrar visites de forma telemàtica. Això ens permet la prestació d’un servei més àgil, en tràmits breus com les audiències prèvies a judicis, i actes en què no han d’intervenir testimonis o pèrits.